söndag 4 december 2011

BP-macken Navestad

 Britt Reuterwall Hörnstedt berättar (1 dec 2011):

1963 fick vi kontakt med BP - vi sökte oss bort från Stockholm. Båda (Bengt Hörnstedt med hustru Britt) var vi inom tidningsbranschen och vi ville bo i en röd stuga på landet.
Tomten (som fortfarande står oanvänd!) pekades ut och jag pekade upp mot gården och sa: Där ska vi bo.
Och så blev det - BP hyrde den röda längan på Navestad Gård av Burt Andersson och vi flyttade ner i oktober 1963 och den 13 december invigdes macken. Först hade vi matservering men sedan kom bestämmelser att köket inte fick ligga i anslutning - och vi fick bara servera kallt - plus kaffe. Motellet (Smörblomman, på övre våningen i huset) hade 6 små rum med våningssängar. Jag tvättade och manglade alla lakan och hade verkligen fullt upp - speciellt på somrarna när det regnade. Och då torkade inte lakanen heller - och vi hade bara ett byte. Det var ett slit - barnen var ju små också. Men vi fanns alltid där - och det var vad vi önskade när vi flyttade från Stockholm.
Sedan skulle vägen breddas och infarten direkt in till macken tas bort och det blev en annan infart (den som är nu) från E22. Det var tal om att flytta macken men så blev det inte och 1975 stängdes den.

Senare blev där en mopedgård för ungdomarna. Mer fakta om denna kommer senare.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Det röda huset på Navestad gård 1963.
Det röda huset syns bakom de nya byggnader som är där idag (2011)

BP-macken vid invigningen december 1963

Den tomma plats där BP-macken låg.
Vy in mot Norrköping med Ringdansen i bakgrunden. (December 2011)

----------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentar:

  1. Hej igen, har varit in och tittat o läst om BP macken Navestad och funderar på bilden med Mercedesen, och personerna som står där. Vilka dom är och om de har något mer att berätta. Har även sett flygbilden över gården. Ska nu försöka lägga ut en förfrågan på Face book om någon känner till släktingar till Burt Andersson med familj. Med vänlig hälsning Margaretha Gelius

    SvaraRadera